Voeding 

Ons lichaam en natuurlijk ook dat van een paard bestaat uit enorm veel cellen. Elke cel heeft zijn eigen taak binnen het grote geheel. Om goed te kunnen functioneren heeft het de juiste bouwstoffen en gereedschappen nodig. Wanneer bepaalde stoffen ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn, ontstaan problemen. 

Aan de basis van een gezond en gelukkig paard staan essentiële voedingsstoffen. Deze zijn nodig voor een goed functionerend lichaam met een zelf herstellend vermogen.  Vaak ontstaan klachten en ziektes doordat er bepaalde stoffen (vitamines, mineralen, antioxidanten) onvoldoende aanwezig zijn. 


Om meer inzicht te krijgen in de wereld van stofjes, vitamines en mineralen ben ik begin 2020 begonnen aan de jaaropleiding tot epigenetisch orthomoleculair consulent paard. 


Wanneer een paard langdurige (vage) klachten heeft, is het verstandig om (naast medicijnen) ook naar de basis te kijken. Welke stofjes zijn nodig voor goed, sneller en beter herstel.  

Maar ook wanneer een paard (langere tijd) zwaar(der) wordt belast. Welke stofjes en vitamines moeten dan aangevuld worden.


Bij een voedingsconsult bespreken we de klachten, het management en nemen we de huidige voeding door. Daarna maken we (in samenwerking of overleg met de dierenarts) een voedingsplan. Hierin kijken we naar het ruwvoer, naar vitamines, mineralen en eventuele andere aanvullingen.

Voor voedingsadvies bij honden heb ik een aantal fijne mensen in mijn netwerk die hierbij kunnen helpen.