Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelwijze waarbij lichamelijke mobiliteitsstoornissen worden opgezocht en behandeld.

Bij de osteopathie gaan we er vanuit dat het lichaam functioneert als een eenheid. Alle systemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het pariëtale systeem, het viscerale systeem en het craniosacrale systeem.

Dus een lichamelijke beperking in het ene systeem resulteert altijd in andere/meerdere systeembeperkingen . 

Met subtiele manuele technieken worden restricties in het lichaam opgelost. Dit geldt zowel voor het bewegingsmechanisme (spieren, wervels, gewrichten, pezen en fascia) als voor organen en het craniosacrale systeem. Hierdoor ontstaat een toegenomen bewegelijkheid welke (grote) gevolgen kunnen hebben voor de rest van het lichaam. Het zelf genezend vermogen van het lichaam neemt toe. Want wanneer een of meerdere systemen niet optimaal werken dan verliest het de balans en herstelcapaciteit en in andere delen en functies van het lichaam compenseren. 

Daarom is osteopathie is een mooie ondersteuning bij lichamelijke problemen maar werkt preventief ook erg goed.  
Na een operatie of tijdens de revalidatie is osteopathie een sleutel tot blijvend herstel. Zo is er aandacht voor littekenweefsel, tijdelijk ongebruikelijke (over)belasting, de bespiering om het letsel heen soepel houden etc. En ook craniosacrale systeem gezond te houden. 
En dat maakt de osteopathie zo magisch. Met hele zachte, kleine technieken zorgen voor blije en gezonde dieren. 


Osteopathie en lymfedrainage

Door de behandeling worden processen weer in gang gezet. De afvalstoffen die hierbij vrijkomen kunnen via het lymfesysteem afgevoerd worden. Een win – win situatie wanneer het lymfesysteem optimaal werkt. Het immuunsysteem krijgt hierdoor een flinke boost. 

Osteopathie paard

Vaak komt een eigenaar wanneer hij/zij merkt dat het paard bepaalde oefeningen niet of minder gemakkelijk kan doen of dat een paard zich anders gaat gedragen en/of beweegt. Maar ook ter voorbereiding op een grote inspanning, ter voorkoming van blessures  of tijdens revalidatie is een behandeling waardevol.

 

Meestal is 1 behandeling voldoende om de beweeglijkheid terug te krijgen. Afhankelijk van de situatie is een aangepast trainingsplan wenselijk. Dit om het lichaam bewust te maken van de nieuwe beweeglijkheid en het trainen van de spieren er omheen. 

 Osteopathie hond

Omdat de resultaten van mijn behandelingen bij paarden zo mooi zijn, behandel ik steeds vaker ook honden. Geweldig dat ik het van Michael Hamerslag mag leren en dat ik mij vanaf 2023 gediplomeerd hdo-osteopaat mag noemen. Mijn opleiding lymfedrainage bij honden had ik in het verleden al afgerond. 
 
Is je hond een gezelschapshond, een hulphond, een sporthond, een showhond, een combinatie van hiervoor genoemden , een hond op leeftijd, een pup? Elke hond heeft zijn eigen leeftijds of “gebruiks” gerelateerde issues. Van veel honden worden enorme fysieke en/of mentale prestaties gevraagd maar ook tijdens het stoeien onderling wordt het lichaam vaak explosief belast. In de groeiperiode van pup tot jonge hond gebeurt er lichamelijk heel veel. En de oudere hond ondervindt vaak leeftijdsgebonden issues. Daarom is voor elke hond in welk stadium van zijn leven dan ook een behandeling heel waardevol.  
Via manuele technieken probeer ik de bewegelijkheid te verbeteren of terug te krijgen.  
(Ik ben te vinden op het HDO-register). Naast de osteopathie technieken ben ik ook geschoold in fascia release massage, triggerpoint technieken, lymfedrainage bij honden en in 2024 begin ik met chiropractie opleiding voor honden.