Manuele lymfedrainage 

Het lymfesysteem is van onschatbare waarde voor mens en dier. Manuele Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en is vaak de sleutel tot herstel. 


Het lymfesysteem loopt grotendeels parallel aan het bloedvatenstelsel. Dus door het hele lichaam. Ondanks de grote van het orgaan is het in de medische wetenschap een ondergeschoven kindje en krijgt vaak weinig tot geen aandacht. 

En het is zo’n bijzonder, onmisbaar en waardevol orgaan. Het lymfestelsel (de vaten en knopen) zorgen voor de afvoer van alle stoffen in het lichaam die er niet thuis horen. Denk hierbij aan medicijnen, kapotte of beschadigde cellen, ziektekiemen, spanningen,  stress, angst en emoties. Hierdoor is het van essentieel belang bij herstel na blessures, ziekte, zware inspanning, trauma’s en een niet goed werkend immuunsysteem.  

Het lymfestelsel heeft niet een pomp zoals het bloedvatenstelsel dat met het hart heeft. Vandaar dat een manuele lymfemassage zoveel resultaat kan geven. In de oorspronkelijke leefomgeving van paarden wisten ze dit zelf te stimuleren. Alleen heeft het paard in de tegenwoordige leefomgeving deze mogelijkheid veel minder waardoor er vaak diverse vage klachten ontstaan waar de dierenarts soms geen oplossing voor heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huidklachten, slecht wondherstel, mok etc.  
 

Manuele Lymfedrainage (afgekort MLD) is een massage techniek waar je met zachte handen het lymfesysteem in beweging brengt waardoor het lichaam zich van alle afvalstoffen kan ontdoen. En het is eerst nodig op te ruimen voordat er gedegen herstel kan plaatsvinden.  
 

Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn een of meer massages nodig. Maar met lymfehandig management kun je als eigenaar zelf ook al veel bereiken. Vandaar dat er naast de massage ook altijd gekeken wordt welke aanpassingen voor je paard of hond positief kunnen werken. 


 MLD is onder andere zinvol bij:

Ter voorbereiding op een operatie /  Hoefbevangenheid /

Huidproblemen / Overbelasting / verzuring / Niet goed werkend immuunsysteem /  Spierbevangenheid /  CPL  / Elefantiasis /

Stress / Angst / Trauma  / Blessures / Verkoudheden  /                 

Na narcose /  Slecht helende wonden / Na Einschuss /

Eiwitrijke oedemen   / (Zware) inspanning / Verzwakt immuunsysteem   of gewoon als preventie middel

 

Ik ben ook aangesloten / te vinden op het overkoepelende MLD Register