Hirudo (bloedzuiger) therapie

 

In de geneeskunde wordt al eeuwen lang gebruik gemaakt van bloedzuigers. Na een lange stilte is deze bijzondere therapievorm opnieuw ontdekt en wordt weer steeds vaker ingezet.

In het speeksel van de medicinale bloedzuiger zitten een groot aantal medisch werkzame stoffen welke pijnstillend, bloed verdunnend, ontstekingsremmend, gewricht smerend, bloeddruk- en hormoon-regulerend, lymfe reinigend, systemisch en/of antibacterieel kunnen werken. Het lichamelijk evenwicht en zelf herstellend vermogen (allostase) wordt hierdoor vergroot. Het paard/ de hond krijgt meer energie en voelt zich beter. Pijnklachten nemen af of verdwijnen geheel. 

 

Bloedzuigers kunnen onder andere verbetering of herstel geven bij de volgende aandoeningen:

alle hoefziektes bij een paard (hoefbevangenheid,  mok, hoefkanker, hoefkatrolproblemen /  spondylose, kissing spines / artrose en artritus /

eczeem, zomereczeem / einschuss, cpl, rasp /

wondgenezing en littekens / hematomen (bloeduitstortingen) / oedemen / trombose, tromboflebitis / ataxie (coördinatiestoornissen) / peesproblemen / gallen, piephak, schoftbuilen / hormonale klachten / immuunsysteem- en stofwisselingsproblemen

 

Handig om te weten

* De bloedzuigers worden speciaal gekweekt en zijn hierdoor vrij van ziektes.

* Bloedzuigers houden niet van smeerseltjes en chemische goedjes. Daarom moet de huid onbehandeld en schoon zijn. 

* Bij bepaalde medicijnen en aandoeningen mogen bloedzuigers niet ingezet worden. Geef daarom altijd uitgebreid antwoord op de anamnese.

Hoe gaat de behandeling

Over het algemeen ondergaan de paarden/honden de behandeling geduldig en ontspannen. Soms geven ze een reactie op het moment, dat de bloedzuigers zichzelf vastzetten maar vervolgens ontspannen ze, ook omdat de bloedzuigers sedatieve stofjes inspuiten. De bloedzuigers vallen er vanzelf af. Dit kan 30 tot 90 minuten duren. De kleine beetplek blijft door het stofje Calin open en de nabloeding kan ongeveer 4 – 12 uur duren. Na de behandeling hoeft er geen verband te worden aangelegd. Van belang is wel dat er een redelijk schone omgeving is. De genezende werking treedt vaak onmiddellijk na de behandeling op en afhankelijk van de aandoening kan het maandenlang aanhouden.

 

De bloedzuigertherapie kan vaak gecombineerd worden met een manuele lymfedrainage behandeling. Deze combinatie versterkt en vergroot het effect van de behandeling.

 

Goed om te weten

Hirudotherapie vergroot de kansen op genezing. Het kan het juiste puzzelstukje zijn op weg naar volledig herstel. Maar om de puzzel compleet te maken, is vaak ook verandering van voeding, bewegingsmanagement, verzorging en/of huisvesting nodig.